Hvem løper du for?

I utgangspunktet  løper vel de fleste i bunn og grunn for sin egen del. Folk løper for å hygge seg, for å bli bedre løpere / bedre mennesker / tynnere / sterkere / solbrune / svette med mer. Hvorfor jeg løper har jeg tidligere greiet ut om i det brede og lange. Det er imidlertid ikke helt hva jeg snakker om nå.

Løpere er etter min erfaring stort sett trivelige folk, og løpsmosjonister kanskje enda mer så. Ikke overraskende er derfor et vell av løpsarrangementer til inntekt for et veldedig formål. 

I Norge er arrangement ofte en kjærkommen måte å spe på klubbkassen. Ønsker man å støtte en veldighet kan man gjerne få kjøpe en slags "tilleggspakke", evt donere separat ved påmelding. Dette er tilfellet ved flere av de store løpene her til lands. 

Ettersom løping nok en gang har tatt seg opp i popularitet ser man at det kommer flere tilbud, også her på berget. For å nevne noen så har vi disse i nærmeste fremtid:

Aktivløpet, 26.04.2015, 4.2km - delvis til inntekt for kreft.

Wings For Life World Run, 04.05.2015, så mange km som du rekker - uavkortet til WFL som arbeider for å finne en kur for ryggmargsskader. Unikt løpskonsept som går ut på at du løper parallellt med tilsvarende løp over hele verden. Så langt du orker eller rekker, til målstreken tar deg igjen bakfra i form av en bil.

Fra fjorårets WFL løp.

Fra fjorårets WFL løp.

 

Gateløp for verdens sjøfolk 1.06.2015, 5km.

Det er finnes andre måter å støtte gode formål også, som du kanskje kjenner enda mindre på lommeboken, men som bidrar like mye. Jeg har blitt fortalt av en sportsbutikkeier at man i Norge bruker ca 10.000,- (!!!) per capita på sportsutstyr. (Sverige lå til sammenlikning på 6500,- hvis jeg husker rett, men det er forsåvidt ikke poenget). At det finnes firmaer som produserer sportsutstyr med en humanitær profil synes jeg er både kult og fornuftig. Norske Stormberg er én av dem. "1 % av selskapets omsetning skal brukes til humanitære og samfunnsnyttige prosjekter for barn som opplever en vanskelig livssituasjon." 

En annen som jeg har sansen for er Run Janji. De har produktlinjer som støtter spesifikke formål, hvilket gir deg som kjøper direkte bestemmelsesrett over hvilket formål pengene dine går til. 

Du kan jo bare donere direkte tenker du kanskje. Ja - det kan man, men det er ikke helt poenget. Hvis jeg kjøper en fresh løpeshorts fra runjanji koster den meg det samme som hvilken som helst annen løpeshorts. Forskjellen ligger i at i stedet for å betale masse royalty for en logo, har jeg plutselig sørget for at noen får rent vann. Mine svette løpeshorts blir da noe positivt! 

 

Så der var vi tilbake til start.

Hvem løper du for?